Αγοράστε τώρα

Η σημασία του πρωινού γεύματος

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες , καλύτερη πνευματική και σωματική υγεία, καθώς και μικρότερο κίνδυνο νοσημάτων. Ως πρωινό ορίζεται σύμφωνα με τον Pereira και τους συνεργάτες «Το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο τρώγεται πριν ή μετά την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων, εντός 2 ωρών από το πρωινό ξύπνημα τυπικά όχι αργότερα από τις 10π.μ., με ενεργειακή κάλυψη 20-35% των καθημερινών ενεργειακών αναγκών.» Η συχνότητα και ποιότητα του πρωινού φαίνεται να συνδέεται σημαντικά με τον δείκτη επικινδυνότητας της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς φέρνει και σημαντικές επιπτώσεις στην ινσουλίνη και στο σάκχαρο του αίματος. Η καλύτερη συχνότητα είναι 7 ημέρες της εβδομάδας, ενώ όσο αναφορά την ποιότητα προτιμώνται φυτικές ίνες, πολύσπορα προϊόντα, φρούτα και δίαιτες χαμηλές σε λίπος. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά πρωινό έχουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος.

Έρευνα λοιπόν που διεξήχθη από τον Cho και τους συνεργάτες σύγκρινε τις κατηγορίες του πρωινού και μελέτησε την σχέση του τύπου πρωινού, την πρόσληψη ενέργειας, καθώς και τον δείκτη μάζας σώματος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν δημητριακά και είδη ψωμιού για πρωινό είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση μ ε άτομα που παρέλειπαν το πρωινό ή κατανάλωναν κρέας και αυγά.

Άρα, η παράλειψη του πρωινού δεν είναι ένας αποτελεσματικότερος τρόπος για την διαχείριση του βάρους.

Προτιμότερες λοιπόν επιλογές πρωινού:

1. Γάλα + δημητριακά + φρούτα

2. Γιαούρτι + 2 φρυγανιές

3. Γάλα + ψωμί ολικής άλεσης + μέλι ή μαρμελάδα

4. Γιαούρτι + δημητριακά + φρούτα

πηγή: diatrofi.gr 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμπληρωματικές θεραπείες ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την ιατρική και ΔΕΝ την ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ. Κάποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούν να γίνουν παράλληλα με την αγωγή του γιατρού που ακολουθείτε ενώ κάποιες άλλες εναλλακτικές τεχνικές καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής του γιατρού σας έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι ολοκληρωμένη.

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInSend Email

Σχόλια για το άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο | Επόμενο