Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies. Παρακαλώ αποδεχθείτε τη χρήση τους!
google maps pin

Κλείσε ραντεβού

Το πολύ κρέας ανοίγει το δρόμο στη νεφροπάθεια!

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και όσο περισσότερο τρώει κανείς, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε άλλου είδους πρωτεΐνες, όπως ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά και όσπρια, δεν διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 63.257 εθελοντές, ηλικίας 45-74 ετών, από τη Σιγκαπούρη, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 15,5 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 951 εκδήλωσαν τελικού σταδίου νεφρική νόσο.

Οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία έδειξαν ότι στον συγκεκριμένο πληθυσμό το 97% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προερχόταν από χοιρινό, καθώς και ότι άλλες συνηθισμένες πηγές πρωτεϊνών ήταν πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά, σόγια και όσπρια.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τα κρούσματα νεφρικής νόσου μεταξύ των εθελοντών τους.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας» (JASN), όσοι εθελοντές κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου νεφρική νόσο, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο κρέας.

Δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση με την κατανάλωση των άλλων ειδών πρωτεϊνών, ενώ ειδικά η κατανάλωση σόγιας και οσπρίων φάνηκε να δρα προστατευτικά έναντι της νεφρικής νόσου.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η αντικατάσταση έστω και μίας μερίδας κόκκινου κρέατος μειώνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, με την μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (62%) να παρατηρείται με την αντικατάστασής της με πουλερικό.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο, όπως παράγοντες του τρόπου ζωής και χρόνια προβλήματα υγείας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια και ο γενικός πληθυσμός που ανησυχεί για την υγεία των νεφρών του, πρέπει να μην κάνει υπερβολές με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να προτιμά τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουν-Πουάι Κο, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, στη Σιγκαπούρη.

«Ακόμα, όμως, κι αν προτιμά τις ζωικές πρωτεΐνες, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα πουλερικά είναι προτιμότερα από το κόκκινο κρέας».

Πηγή : Web Only


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμπληρωματικές θεραπείες ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την ιατρική και ΔΕΝ την ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ. Κάποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούν να γίνουν παράλληλα με την αγωγή του γιατρού που ακολουθείτε ενώ κάποιες άλλες εναλλακτικές τεχνικές καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής του γιατρού σας έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι ολοκληρωμένη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:previous Προηγούμενο | Επόμενο next