Αγοράστε τώρα

Για καλύτερη συγκέντρωση & μνήμη - Τροφές

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιθυμούν να βελτιώνουν όσο είναι δυνατόν τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες, όπως η ευφυία, η εγρήγορση (ανταπόκριση και αντίδραση σε ερεθίσματα), η συγκέντρωση/προσοχή και η μνήμη.
Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλύτερη κατάσταση για κάθε ένα από αυτά τα κριτήρια:

Ευφυία
Σε έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Northumbria στην Αγγλία, οι μαθητές είχαν καλύτερη απόδοση σε απλές εξετάσεις μαθηματικών μετά την κατανάλωση ενός ροφήματος πλούσιου σε κακάο. Δεν είναι ότι η μαύρη σοκολάτα μας κάνει πιο "έξυπνους", αλλά βοηθάει τον εγκέφαλο να ανακαλέσει και να εφαρμόσει καλύτερα την γνώση που ήδη κατέχει. Η φλαβονόλη που περιέχει η μαύρη σοκολάτα ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μπορεί να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία μετά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Εγρήγορση
Μπορεί μία κούπα καφές ή μία μπάρα δημητριακών να σας δώσει την τόνωση ενέργειας που χρειάζεστε ορισμένες στιγμές, αλλά η επίδρασή τους δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μόλις περάσει, σας αφήνουν με ένα αίσθημα "εξάντλησης". Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα γεμάτα βιταμίνη-Ε αμύγδαλα. Είναι οι ξηροί καρποί με τα πιο θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με έρευνα του 2010. Η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο στα αμύγδαλα θα κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση, χωρίς την προαναφερθείσα "εξάντληση" στην συνέχεια. Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αμύγδαλα διεγείρει τους νευρώνες ορεξίνης, δηλαδή τα κύτταρα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνα για να σας κρατάνε ξύπνιους. Όλα τα ζωικά προϊόντα όπως τα ψάρια, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι γεμάτη με πρωτεΐνη.

Συγκέντρωση/προσοχή
Ο καφές είναι ιδιαίτερα "δημοφιλής" και στις περιπτώσεις που αναζητάμε κάτι που θα μας βοηθήσει να εστιάσουμε την προσοχή μας καλύτερα σε μία δραστηριότητα. Είναι προτιμότερο, ωστόσο, να επιλέξετε ένα σνακ από μούρα αντί για μια κούπα καφέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικά τα βατόμουρα αυξάνουν "τη συγκέντρωση και τη μνήμη" για έως και πέντε ώρες. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Αυτά τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν την ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο (μέσω του αίματος), κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, χωρίς να χρειάζεστε την καφεΐνη.

Μνήμη
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, όχι μόνο σας βοηθά να βελτιώσετε την μνήμη σας, αλλά μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από εκφυλιστικές ψυχικές νόσους, όπως η άνοια. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα απαραίτητων λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με το BBC, οι τομάτες μπορεί να σας βοηθήσουν στον περιορισμό της απώλειας μνήμης λόγω των ελευθέρων ριζών στα κύτταρα.

 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμπληρωματικές θεραπείες ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την ιατρική και ΔΕΝ την ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ. Κάποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούν να γίνουν παράλληλα με την αγωγή του γιατρού που ακολουθείτε ενώ κάποιες άλλες εναλλακτικές τεχνικές καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής του γιατρού σας έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι ολοκληρωμένη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Κοινοποιήστε το!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInSend Email

Σχόλια για το άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο | Επόμενο