Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies. Παρακαλώ αποδεχθείτε τη χρήση τους!
google maps pin

Κλείσε ραντεβού

Μουσικοθεραπεία - Όταν η μουσική θεραπεύει

Ο διαχρονικός ρόλος της μουσικής.

Τι κοινό έχουν ο ανθρωπος Neanderthal, o Pavarotti, ο θεός Απόλλων, οι τελετές στο Θιβέτ και οι Ινδιάνοι της Αμερικής; Tη μουσική! Στις αρχές του ’90, βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία ένα προϊστορικό φλάουτο που χρησιμοποιούσε ο Ανθρωπος Νεάντερνταλ περισσότερο απο 43.000 χρόνια πριν! Αυτό το φλάουτο είχε τέσσερις καλά φτιαγμένες τρύπες, και αυτό δείχνει οτι οι προϊστορικοί μας συγγενείς κάνανε μουσική, ίσως για να αντιμετωπίζουνε καταστάσεις, όπως διάφορες ασθένειες.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι λάτρευαν τον Απόλλωνα ως το θεό της μουσικής, γνωστό και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αυτό πέρασε σε πολλούς πολιτισμούς, απο το Θιβέτ και την Αφρική έως τους Ινκας, τους μάγους της Μαλαισίας και τους Ινδιάνους, που χρησιμοποιούσαν ήχους και νότες μουσικής στη θεραπεία ασθενειών. Σήμερα σε διάφορα μέρη του κόσμου κάποιοι θεραπευτές ακολουθούν τα ίχνη των Ινδιάνων.

Στις ΗΠΑ περισσότεροι απο 5.000 μουσικο – θεραπευτές εργάζονται σήμερα και πολλοί απο αυτούς κατέχουν ανώτατες πανεπιστημιακές διακρίσεις.

Πώς θεραπεύει η μουσική

Αν και δεν είναι γνωστό με ποιον ακριβώς μηχανισμό η μουσική βοηθάει στη θεραπεία και δεν υπάρχει ένα καλό μοντέλο που να εξηγεί την συνολική ευεργετική δράση της, η διεθνής έρευνα δείχνει ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς, τις αναπνοές και την αυξημένη θερμοκρασία. Βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση και φαίνεται ότι εάν συνδυαστεί με τη ζωγραφική, είναι ικανή να επιδρά θετικά στις ορμόνες και στην άμυνα του οργανισμού απέναντι σε διάφορες λοιμώξεις.

Μουσική… από κούνια

Σήμερα ξέρουμε ότι η μουσική απαλύνει το σωματικό και ψυχικό πόνο που συνοδεύει τις διάφορες καταστάσεις και ασθένειες. Στις αίθουσες τοκετών η χαλαρωτική μουσική μειώνει την χρήση αναλγητικών. Tα πρόωρα βρέφη αποκτούν περισσότερο βάρος πιο γρήγορα, εάν ακούνε τη κατάλληλη μουσική.

Ο ρόλος της μουσικής στην αντιμετώπιση ασθενειών

Τα νεα παιδιά αντιμετωπίζουν με λιγότερο άγχος και εκνευρισμό την εγχείρηση που θα υποβληθούν. Οι ασθενείς με οξύ καρδιακό επεισόδιο μειώνουν σημαντικά τους αυξημένους σφυγμούς και τη πίεση, ειδικά εάν ακούνε το είδος μουσικής που αγαπούν! Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη νόσο Αλζχάιμερ (Alzheimer) η μουσική βελτιώνει την εστίαση και τη προσοχή του ασθενούς στο άμεσο περιβάλλον. Οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον (Parkinson) ωφελούνται πολύ και οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου βελτιώνουν σημαντικά τη ποιότητα ζωής τους μειώνοντας την χρήση αναλγητικών εθιστικών ουσιών.

Άρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι η σύγχρονη ιατρική γνωρίζει και χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στη θεραπευτική. Απλώς πολλές φορές τυχαίνει να μην εκτιμούμε σωστά απλές αλήθειες που ήδη γνωρίζουμε…

Του Απόστολου Ψυχογιού – Λέκτορας Κλινικής Γενετικής, Mayo Clinic College of Medicine, Rochester, MN, U.S.A. www.care.gr

 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμπληρωματικές θεραπείες ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την ιατρική και ΔΕΝ την ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ. Κάποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούν να γίνουν παράλληλα με την αγωγή του γιατρού που ακολουθείτε ενώ κάποιες άλλες εναλλακτικές τεχνικές καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής του γιατρού σας έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι ολοκληρωμένη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:previous Προηγούμενο | Επόμενο next