Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies. Παρακαλώ αποδεχθείτε τη χρήση τους!
google maps pin

Κλείσε ραντεβού

Mάλαξη - Είδος πολυτελείας ή αναγκαίο αγαθό;

Η θεραπευτική μάλαξη έχει τις ρίζες της στην αυγή της ανθρωπότητας. Χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν από την έναρξη κάθε ιατρικής επιστήμης και ιατρικών παρασκευασμάτων που γνωρίζουμε σήμερα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί των ανθρώπων είχαν τη γνώση πως με τις μαλάξεις μπορούσαν να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τραύματα και ασθένειες και δημιούργησαν διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνικές μασάζ προσαρμοσμένες στις παραδόσεις και τα έθιμά τους.Υπάρχουν καταγραφές από όλους τους αρχαίους ανατολικούς και δυτικούς πολιτισμούς: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο και Ελλάδα, στους οποίους το μασάζ είχε κεντρικό ρόλο στις θεραπείες και συχνά οι θεραπείες μέσω του μασάζ θεωρούνταν ιερές.

 

old masaz

Ζωγραφιές σε τάφους στην Αίγυπτο απεικονίζουν δύο άντρες, ο ένας δείχνει να δουλεύει στα πόδια και χέρια του άλλου, υποθέτουμε μασάζ, πιθανόν μία μορφή της ρεφλεξολογίας που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Είναι δύσκολο να δοθεί ένας ορισμός του μασάζ. Διαφορετικές μορφές μασάζ, διαφορετικές φιλοσοφίες, τεχνικές, τρόποι και προσεγγίσεις. Για παράδειγμα και γενικά, στη Δύση το μασάζ βασίζεται καθαρά στις αρχές της ανατομίας και φυσιολογίας με σκοπό να δώσει κινητικότητα στους μύες και στα υγρά του σώματος, ενώ στην Ασία το μασάζ είναι ενεργειακή δουλειά που γίνεται πάνω σε γραμμές/κανάλια στα οποία ρέει η ενέργεια. Το μασάζ έχει σκοπό τον ''καθαρισμό'' αυτών των γραμμών ωστε η ενέργεια να ρέει πιο ελεύθερα και να ξεκινήσουν οι φυσικές διεργασίες θεραπείας.

Το λεγόμενο ''μασάζ'' στις μέρες μας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην προστασία καθώς και στην αντιμετώπιση των ήδη υπάρχοντων προβλημάτων υγείας. Ένα μέρος των ανθρώπων όμως πιστεύει πως το μασάζ και οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας είναι είδος πολυτελείας διότι έχει επικρατήσει η άποψη πως μόνο άτομα με οικονομική ευμάρεια μπόρουν να το κάνουν. Αν αναλογιστεί όμως κανείς τα χρηματικά ποσά που δίνουμε σε φάρμακα, καθώς και τα ποσά που δίνουμε για νοσηλεία στα νοσοκομεία τότε εύκολα θα καταλάβει πως «ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ».

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα της κρίσης οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας σημείωσαν 34% αύξηση σε σχέση με παλαιότερες χρονιές.


Τα πλεονεκτήματα του μασάζ είναι αρκετά, μερικά απ’ αυτά είναι:

  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Μυοσκελετικά προβλήματα (χρόνιοι πόνοι,τραυματισμοί,σπαστικότητα,αθέτωση κ.α).
  • Αποτοξίνωση μυών και αιμάτωση τους.
  • Αύξηση της ελαστικότητας των μυών και εξουδετέρωση του λίπους.
  • Ψυχοσυναισθηματικά οφέλη καθώς μειώνει την πίεση του αίματος ξεκουράζοντας την καρδιά και μειώνει κατα 50% την κορτιζόλη την ορμόνη του στρες.
  • Θωράκιση ανασοποιητικού συστήματος.
  • Πρόληψη του οργανισμού για τυχόν παθήσεις στον μέλλον.


Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η μάλαξη έχει από τη φύση της θεραπευτικό περιεχόμενο και πως ήταν το πρώτο μέσο που οι ανθρωποι χρησιμποποίησαν για να λύσουν προβλήματα υγείας που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστά, με έναν τρόπο εντελώς φυσικό και εναλλακτικό.

Άρα λοιπόν πρόκειται για ένα είδος πολυτελείας ή ένα αναγκαίο αγαθό για όλους?

Η απόφαση δική σας...........


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι συμπληρωματικές θεραπείες ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την ιατρική και ΔΕΝ την ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ. Κάποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούν να γίνουν παράλληλα με την αγωγή του γιατρού που ακολουθείτε ενώ κάποιες άλλες εναλλακτικές τεχνικές καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής του γιατρού σας έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι ολοκληρωμένη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: | Επόμενο next