Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies. Παρακαλώ αποδεχθείτε τη χρήση τους!
google maps pin

Κλείσε ραντεβού

Κυτταρίτιδα - Μάθε όλα τα οφέλη του λεμφικού μασάζ…

 
"Συγχρόνως μας ανανεώνει, μας καθαρίζει, με έναν ήπιο τρόπο μας προστατεύει από τις νόσους. Δημιουργεί άμυνες και αποτοξίνωση σε όλα τα επίπεδα."
 
 
 
Η λέμφος και το λεμφικό σύστημα
 
Η σημαντικότητα του λεμφικού συστήματος διαφαίνεται αν αναφερθούμε στην λειτουργία του. Το σύστημα αυτό αντιπροσωπεύει ένα συμπληρωματικό δρόμο, δηλαδή ένα δίκτυο σωλήνων μέσω του οποίου τα υγρά του σώματος μπορούν να περνούν από τους διάμεσους χώρους στο αίμα. Αποτελείται από λέμφο, λεμφικά αγγεία, λεμφαδένες που σκοπό έχουν να φιλτράρουν το λεμφικό υγρό. Στο λεμφικό σύστημα περιλαμβάνονται η σπλήνα, ο θύμος αδένας και οι αμυγδαλές. Το λεμφικό σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα υποβοηθητικό του φλεβικού, κινούμενο παράλληλα προς αυτό ώσπου τελικά συνενώνεται μαζί του. Το λεμφικό σύστημα επιτελεί τις λειτουργίες του χάρη στις συσπάσεις των λείων μυϊκών ινών και την κίνηση των σκελετικών μυών. Η λειτουργία του λεμφικού συστήματος παρουσιάζει δραστηριότητα κατά την σωματική άσκηση, αυξάνοντας τη ροή. Αντίθετα, κατά την ηρεμία του σώματος η λεμφική ροή είναι πολύ αργή.
Λέμφος: Τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα φτάνουν στο μεσοκυττάριο χώρο διαπερνώντας τα τοιχώματα των τριχοειδών μαζί με μια ποσότητα πλάσματος. Αυτό το υγρό, που ονομάζεται υγρό των ιστών, στην ουσία αποτελεί τη λέμφο. Με τη λέμφο απομακρύνονται από τους ιστούς άχρηστες ουσίες, για να διοχετευτούν τελικά στο αίμα.
Ποιες οι λειτουργίες του
 
λεμφι 4
 
1.Φιλτράρισμα: Μέσω αυτών των συσπάσεων-κινήσεων, η λέμφος κινείται στα λεμφαγγεία, μεταβαίνει στα λεμφογάγγλια, τα οποία αδειάζουν την λέμφο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα λεμφογάγγλια λειτουργούν ως φίλτρα (σταθμοί διήθησης) της λέμφου, και η γνώση της ανατομικής τους θέσης είναι βασικό στοιχείο της λεμφικής μάλαξης, ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό.
 
2.Ένα υγιές λεμφικό σύστημα βοηθάει το ανοσοποιητικό μας: Συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού με την παραγωγή αντισωμάτων. Το λεμφικό σύστημα εμπλέκεται στην άμυνα του ατόμου εναντίον παρασιτικών οργανισμών, λοιμώξεων, επειδή η βασική λειτουργία των λεμφαδένων είναι η παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, τα οποία εμπλουτίζουν τη λέμφο καθώς αυτή περνά αργά μέσα από αυτά. Η λέμφος περνώντας από τους λεμφαδένες διηθείται πριν διοχετευτεί στο αίμα κι έτσι παγιδεύονται μικρόβια και ξένες ουσίες από τα μακροφάγα, τα Τ- λεμφοκύτταρα ή τα αντισώματα που παράγονται από τα Β- λεμφοκύτταρα. Τα αντισώματα ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι χρήσιμα για την άμυνα του οργανισμού, έναντι διαφόρων νοσογόνων παραγόντων.
 
3.Η επαναφορά στο αιμοφόρο αγγειακό σύστημα μέρος του υγρού, το οποίο διηθείται από τα αιμοφόρα τριχοειδή αρτηρίδια προς τους ενδιάμεσους ιστούς, αλλά δεν επανέρχεται όλο δια των φλεβιδίων. Η λέμφος, ακολουθεί μονόδρομη πορεία από την περιφέρεια προς την καρδιά, στην οποία και χύνεται, και έτσι επέρχεται η αποκατάσταση του όγκου του αίματος.
 
4.Μεταφέρει τις λιπαρές ουσίες από το λεπτό έντερο στο αίμα.Μια ακόμη σημαντική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι η μεταφορά των λιπαρών συστατικών (υπό μορφή χυλομικρών) από το πεπτικό σύστημα προς το κυκλοφορικό. Τα λιπαρά συστατικά των τροφών συλλέγονται από τα λεμφικά αγγεία που περιβάλλουν το έντερο, μεταφέρονται στη χυλοφόρο δεξαμενή, και από εκεί μέσω του θωρακικού αγωγού στην καρδιά.
 
 
 
λεμφι 2
 
 
Θεμελιωτές του λεμφικού μασάζ θεωρούνται οι ιατροί Ο Emil και η Estrid Vodder, οι οποίοι επινόησαν την μέθοδο στη δεκαετία του 1930, με την οποία κατάφεραν ν’ ανακουφίσουν τους ασθενείς του από χρόνια ιγμορίτιδα. Το 1936, ύστερα από χρόνια έρευνας, εισήγαγαν αυτή την τεχνική στον ιατρικό κόσμο της Γαλλίας. Πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους διαδίδοντας και διδάσκοντας αυτήν τη μέθοδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεχνική η οποία συνίσταται στην προσεκτική μετακίνηση των χεριών για να κινήσει τη λέμφο διδάσκεται έως σήμερα.

Μεθοδολογία λεμφικής μάλαξης
 
Το λεμφικό μασάζ είναι μια ήπια μάλαξη. Στόχος του είναι να προάγει την φυσική αποστράγγιση της λέμφου, του υγρού που απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού. Στο λεμφικό μασάζ χρησιμοποιούμε έναν συγκεκριμένο βαθμό (ήπιας) πίεσης, και οι χειρισμοί εκτελούνται με ρυθμικότητα, η οποία αποσκοπεί στην διέγερση της κυκλοφορίας της λέμφου. Επειδή το λεμφικό σύστημα δεν περιέχει αντλία, όπως το κυκλοφορικό την καρδιά, εύκολα περιέρχεται σε συμφόρηση και στασιμότητα, η οποία επιδεινώνεται αν το άτομο διεξάγει καθιστική ζωή, δεν τρέφεται σωστά ή έχει ανάλογη κληρονομική προδιάθεση.
 
Ενδείξεις και εφαρμογές
 
• Χαμηλό Ανοσοποιητικό
• Βελτίωση Ουλών
• Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
• Λεμφοιδήματα
• Στρες
• Κόπωση
• Κακή διατροφή, κατανάλωση άλατος, αναψυκτικών
• Οιδήματα από έλλειψη κίνησης, πριν και κατά την έμμηνο κύκλο μετά από φαρμακευτικές αγωγές.
• Βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος
• Χρόνιες φλεγμονές
• Παθήσεις πεπτικού
• Κατακράτηση υγρών
• Ημικρανίες, στρες
• Πρησμένες γάμπες, αστράγαλοι
• Σε αθλητές που έχουν μυικούς πόνους από γαλακτικό οξύ
• Στην ιγμορίτιδα
 
Αντενδείξεις
 
• Κακοήθεις όγκοι
• Ανοιχτά τραύματα, δερματικές φλεγμονές
• Πυρετός
• Οξείες φλεγμονές
• Καρδιακές η νεφρικές ασθένειες
• Υπόταση
• Μεταμοσχεύσεις Οργάνων
• Αφαίρεση σπλήνας
 
8 Εύκολοι τρόποι για να κάνετε τους λεμφαδένες σας να ρέουν ομαλά.
 
    λεμφι 3
1.Λεμφικό μασάζ από ειδικευμένους θεραπευτές.
2.Ασκήσεις αναπνοής: Το λεμφικό σύστημα εξαρτάται από την άντληση της βαθιάς αναπνοής για να βοηθήσει να μεταφέρει τις τοξίνες στο αίμα πριν αποτοξινωθεί από το συκώτι σας.
3.Η άσκηση εξασφαλίζει επίσης ότι το λεμφικό σύστημα ρέει σωστά.
4.Πίνετε άφθονο νερό.
5.Σε συνεννόηση με τον ολιστικό φυτοθεραπευτή/τριά σας, ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα, αιθέρια έλαια, τρόφιμα, και θεραπείες για την ενίσχυση της αποτοξίνωσης της λέμφου
6.Τρώτε άφθονα πράσινα λαχανικά για να πάρει επαρκή χλωροφύλλη για να βοηθήσει τον καθαρισμό του αίματος και της λέμφου σας.
7.Ξηρό δέρμα με τρίψιμο πριν από το ντους. Χρησιμοποιήστε μια φυσική βούρτσα. Βουρτσίστε το δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω από τα πόδια στον κορμό και από τα δάχτυλα στο στήθος, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως οι λεμφαδένες σας ρέουν προς την καρδιά.
8.Εναλλάξ ζεστό και κρύο ντους για αρκετά λεπτά. Αποφύγετε αυτό το είδος της θεραπείας, αν έχετε προβλήματα με την καρδιά,  πίεση του αίματος ή αν είστε έγκυος.
 
Δες το βίντεο για το λεμφικό μασάζ...
 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:previous Προηγούμενο | Επόμενο next